MEP

Jongeren ervaren de Europese politiek zelf.   

Europees, ambitieus en jong: de drie kernwoorden waar het Model European Parliament Limburg voor staat. Europese samenwerking betekent steeds meer voor ons allemaal: reden voor Stichting MEP Limburg om zich tot doel te stellen jonge mensen een beter inzicht te geven in de Europese integratie en de werking van de Europese Unie. Tevens willen we aan hen de kans bieden de sociale en communicatieve vaardigheden te verbeteren. In Limburg is het MEP inmiddels een begrip. Vele jongeren hebben namelijk een inspirerende ervaring overgehouden aan de jaarlijkse simulatiezittingen van het Europees Parlement. Daarnaast wordt ook al jaren dankbaar gebruik gemaakt van de extra vervolgtrajecten die Stichting MEP Limburg te bieden heeft.

De Limburgse MEP Conferentie: een week als Europarlementariër.

Gedurende vier dagen krijgen leerlingen uit 4 VWO, die middels voorrondes op de verschillende deelnemende scholen uitgekozen zijn, de kans om de Europese politiek zélf te ervaren. "Welke problemen spelen er in Europa?" en vooral "Welke oplossingen kan Europa bieden?" zijn uitdagingen waarvoor de jongeren continu gesteld worden. Door intensief te vergaderen, door speeches te houden, door te lobbyen en natuurlijk door veel te debatteren zullen ze ervaren wat het betekent Europarlementariër te zijn. Het is mooi om te zien hoe de deelnemers zienderogen groeien in hun rol als politicus gedurende de Limburgse MEP Conferentie.

Elke deelnemende school vertegenwoordigt tijdens de conferentie een EU-lidstaat en elke afgevaardigde leerling neemt plaats in een commissie. Als deelnemer neem je plaats in een commissie die een actuele kwestie uit de Europese politiek behandelt. Je zult de belangen van het land dat jouw school vertegenwoordigt moeten verdedigen, maar ook bereid zijn te luisteren naar de standpunten van andere landen om zo samen tot oplossingen te komen. Alhoewel het programma grotendeels ingericht is naar de bezigheden van Europarlementariërs, is er ook voldoende ruimte voor ontspanning en wordt de avond vaak erg gezellig, doch productief ingericht tijdens de lobbysessies. Hier ontstaan naast innovatieve oplossingen en compromissen ook de beste vriendschappen.

De laatste dag: het moment van de waarheid.

Op de laatste dag van de conferentie is het moment van de waarheid aangebroken. Het parlement zet dan namelijk koers richting het Gouvernement in Maastricht, waar de Algemene Vergadering plaatsvindt in de chique Statenzaal. Daar presenteren de verschillende commissies hun resoluties, waarin de voorgestelde oplossingen staan, die ze vervolgens verdedigen tegen de kritiek van het parlement. Alhoewel iedereen beseft dat het in feite maar om een simulatie gaat, wordt er erg naar het moment toegeleefd waarop de resolutie hopelijk met een meerderheid aan stemmen wordt aangenomen. Dat is immers waar de deelnemers de hele week naartoe hebben gewerkt!

Ook wordt er aan het einde van deze plenaire zitting bekend gemaakt welke leerlingen naar de jaarlijkse Nationale MEP Conferentie in Den Haag mogen, om daar Limburg te vertegenwoordigen. Vanuit daar is er ook nog de mogelijkheid voor één Limburgse leerling om naar de Internationale MEP Conferentie te gaan, die elk halfjaar in een andere EU-lidstaat plaatsvindt.

Extra vervolgtrajecten georganiseerd door Stichting MEP Limburg.

De deelnemers aan de Limburgse MEP Conferentie maken tevens kans om door te stromen naar andere projecten. Afhankelijk van de actualiteit worden door Stichting MEP Limburg verschillende extra vervolgtrajecten aangeboden aan de "parlementariërs" van de Limburgse MEP Conferentie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een bezoek aan het Europese Parlement te Brussel, een reis naar de instellingen van de Raad van Europa in Straatsburg of een meeloopdag bij een politicus van de Tweede Kamer in Den Haag.

Denk je dat het MEP iets voor jou is en zit je in 4 VWO? Aarzel niet en neem deel aan de eerstvolgende schoolvoorrondes en ontdek wat Europa jou te bieden heeft!

 

Meer weten over MEP Limburg?

Breng een bezoekje aan de website www.meplimburg.nl voor o.a. foto's, video's en het laatste nieuws. Of neem contact op met mevrouw T. Savelberg, schoolcoördinator MEP Limburg voor het SMC, t.savelberg@sint-maartenscollege.nl