Sport & Lifestyle

 

MENS SANA IN CORPORE SANO
(een gezonde geest in een gezond lichaam)

Sport & Lifestyle gaat over actief bewegen en een gezonde leefstijl. Het doel is om de leerling door middel van sport en bewegen, te prikkelen en te triggeren om een gezonde leefstijl aan te nemen.
Plezier in bewegen is hierbij het belangrijkste: intrinsieke motivatie voor een leven lang bewegen?

Naast de fysieke aspecten is er ook aandacht voor vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, creativiteit, flexibiliteit en discipline.

Tijdens de Sport & Lifestyle lessen ga je kennismaken met diverse sporttakken, anders dan in de lessen Lichamelijke Opvoeding. Denk aan bijvoorbeeld fitness, zwemmen, rugby, tennis, boulderen, spinning,
outdoor activiteiten en nog veel meer. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de deskundigheid en faciliteiten van in de nabijheid gelegen clubs en accommodaties.

Naast heel veel doen, krijg je ook informatie over thema’s die met lifestyle te maken hebben zoals:
              

  • Goede sportschoenen
  • Roken en sporten
  • Sporten in de zon
  • Gezond eten

Voor deelname aan dit keuzevak wordt een aanvullende  bijdrage gevraagd.

Www.Guyhouben.Com SMC Fullres 42
Getattachmentthumbnail 2

Keuzevakken

Voor sommige activiteiten is het nodig een voorbehoud te maken.

Al jaren wordt het basisaanbod voor de leerlingen aangevuld met keuzevakken.
Dit zijn vakken die niet verplicht zijn voor eindexamens, maar die wij van grote waarde vinden voor de brede ontwikkeling van onze leerlingen.

Zo zijn de afgelopen jaren aangeboden: Sterrenkunde, Kunstfabriek, Informatie en Sport & Lifestyle.

Een mooie variatie aan extra lessen, waar ieder kind iets van zijn keuze in kan vinden. Wij hopen dat we volgend jaar weer deze keuzevakken kunnen aanbieden, onze docenten zijn er klaar voor.
We weten dit echter pas in mei zeker wanneer het definitieve programma uitgewerkt is. Afhankelijk van de beschikbare financiering moeten we mogelijk keuzes maken en kunnen we niet alle keuzevakken aanbieden.

 

Reizen & Excursies 

Een echte traditie van het Sint-Maartenscollege: er op uit, de wereld in met elkaar, niet alleen leren in de school, maar ook internationale ontmoetingen opdoen, waardoor leerlingen hun horizon verbreden en brede thema’s van de wereld om ons heen leren verkennen.

Ouders droegen jarenlang bij aan de realisatie hiervan door middel van de Vrijwillige Ouderbijdrage. Op dit moment ligt er een Initiatiefwet bij de Eerste Kamer, waarin de wetgeving over deze bijdrage gewijzigd gaat worden. De kans bestaat dat per 1 augustus 2021 een nieuwe regelgeving ingaat. Dat kan betekenen dat wij als school niet voldoende financiële middelen kunnen vergaren om alle geplande en gewenste reizen en excursies doorgang te laten vinden.

Voordat het nieuwe schooljaar 2021-2022 begint weten we hierover meer.

Sterrenkunde

Wil je op school behalve Frans, wiskunde en geschiedenis ook iets leren over hoe het is om op de maan rond te lopen, hoe het er op Mars uitziet en hoe onze zon lang geleden geboren werd en uiteindelijk ook zal opbranden? Wil je weten wat een zwart gat nu precies is en of er behalve de aarde nog andere bewoonbare planeten in het heelal voorkomen? Dan is sterrenkunde echt iets voor jou, want je kunt het als vak kiezen op de brugklas havo en vwo van het Sint-Maartenscollege.

De lessen

In de lessen sterrenkunde gaan we op bezoek bij onze buurplaneten in het heelal zoals Mars en Saturnus, bekijken de zon en de maan van dichtbij, leren over sterrenbeelden, hoe ver weg de sterren eigenlijk van ons af staan en nog veel meer. Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag met allerlei opdrachtjes.

Website 

We gebruiken in de lessen sterrenkunde geen boek, maar een website. Maar het meeste leer je als je als het ware zelf een reis door het heelal kunt maken. In de klas tonen we prachtige foto’s die grote telescopen en ruimtevaartuigen van al die wonderlijke hemellichamen gemaakt hebben.

Sterrenkunde app

Met een special app kun je de sterrenhemel van iedere dag in het jaar op je tablet of smartphone tevoorschijn toveren.

Zelf sterren kijken!

Verder ondernemen we een uitstapje naar het planetarium en de sterrenwacht van het Cosmodrome in Genk. Maar het leukste is de sterrenkijkavond. Dan kun je door onze schooltelescoop de kraters op de maan, de ringen van Saturnus en nog vee meer aan de sterrenhemel met je eigen ogen bekijken. Je zult zien, sterrenkunde is helemaal niet saai, maar reuze interessant, spannend, opwindend en vooral heel erg cool.

Cab SMC 2020 H 45 1