Technasium

 

Vanaf schooljaar 2022 - 2023 is het Sint-Maartenscollege officieel een Technasium geworden. Wat houdt dat in?


Het Technasium kun je kiezen als je naar de havo, het atheneum of
het gymnasium gaat. Technasium kiezen betekent dat je op school het vak
Onderzoek & Ontwerpen (O&O) krijgt. O&O is een vak waarbij projecten van bedrijven centraal staan. Een O&O-project begint altijd met een opdrachtgever die een probleem of een technische vraag heeft. Je werkt in groepjes aan een onderzoek of ontwerp. Aan het begin van een project ga je meestal op bezoek bij de opdrachtgever voor de kick-off van het project. Soms komt de opdrachtgever langs op school voor een tussenpresentatie. Aan het einde van een project
presenteer je het onderzoek of ontwerp aan de opdrachtgever. Bij een project worden
ook experts betrokken uit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs.

Je kiest het vak door op het intake-gesprek aan te geven dat je Technasium wilt gaan volgen. Het vak Onderzoek en Ontwerpen kun je straks in de bovenbouw ook als profielvak kiezen.


Wat houdt O&O in?


O&O is een bètavak, dat betekent dat het veel te maken heeft met de vakken natuurkunde, scheikunde, techniek, wiskunde, biologie en aardrijkskunde. Voorbeelden van projecten zijn:


• Ontwerp een verblijf voor een dier in GaiaZoo;
• Ontwerp van de Technasiumwerkplaats;
• Onderzoek doen naar de brandveiligheid van de accu’s in apparaten;
• Ontwerp van een bordspel waarin je een elektronische component programmeert.

De docent treedt vooral op als coach, hij stelt je vragen om je verder te helpen. Samenwerking staat centraal. Een opdracht is afwisselend een ontwerpopdracht óf een onderzoeksopdracht. In de ontwerpopdrachten staat de ontwerpcyclus centraal, in de onderzoeksopdrachten de onderzoekscyclus.

Naast ontwerp- en onderzoeksvaardigheden leer je ook technische vaardigheden. Voorafgaand aan een project zijn er vaardigheidstrainingen. In deze trainingen worden bijvoorbeeld brainstormtechnieken aangeleerd, maar ook vaardigheden als het snijden van materialen of het gebruik van bepaalde software. Deze technieken kun je dan vervolgens in je project gebruiken.


Waarom kies je voor Technasium?


Ben jij een leerling die bètavakken leuk vindt? En vind je het leuk om in de les ook eens op een andere manier te werken? Vind je het leuk om creatief bezig te zijn en oplossingen voor problemen te bedenken? Dan is O&O zeker iets voor jou!

Dat je O&O hebt gevolgd kan ook buiten het vak goed van pas komen. Je leert naast technische vaardigheden ook een heleboel andere dingen die bij andere vakken, maar ook later in vervolgopleidingen, goed van pas kunnen komen. Voorbeelden daarvan zijn: samenwerken, je eigen planning maken, creatief oplossingen bedenken voor problemen, het maken van een goed verslag en het geven van een duidelijke presentatie. Omdat je in contact komt met veel verschillende bedrijven en beroepen, ben je ook alvast bezig met het oriënteren op wat jij leuk zou vinden om later te gaan doen. Kortom, het kiezen van O&O heeft veel voordelen!
Technasium

Technasium