Computer virus opgelost

14-3-2020

Computer virus opgelost, dank je wel aan onze medewerkers Op woensdag 19 februari heeft zich een ernstige verstoring gemanifesteerd in ons datacenter, met vervelende gevolgen voor leerlingen en medewerkers. Uit onderzoek bleek het te gaan om een nieuwe variant van een (ransomware-)virus dat nog niet werd gedetecteerd door de virusscanners. Omdat er door ict en onze beheerpartij tijdig en adequaat is gereageerd, was de impact van het virus relatief klein en bleef gegevensverlies beperkt. De systemen AFAS en Somtoday bleken niet geraakt. Hetzelfde geldt voor onze mailomgeving. Bij de politie werd aangifte gedaan van deze virusaanval.

Tijdens de carnavalsweek is er door ict hard gewerkt aan het oplossen van de problemen als gevolg van de virusinfectie op 19 februari. Volgens terugkoppeling vanuit de scholen zijn de eerste dagen na de carnavalsvakantie zonder noemenswaardige verstoringen verlopen. Daarmee hebben de inspanningen (waaronder het opnieuw installeren van de werkplekken) tot het gewenste resultaat geleid. Uiteraard blijven we onze ict-systemen zorgvuldig monitoren en zullen we de veiligheid van onze omgeving bewaken en waar nodig verder verbeteren.

Veel dank gaat naar de collega’s binnen onze ict-afdeling die er tijdens hun vrije (carnavals-)dagen alles aan hebben gedaan om de benodigde acties tijdig af te ronden. Tevens dank aan iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan een soepele start voor onze leerlingen!