22-1-2020

Opening kunstwerk levenslicht

Op 27 januari aanstaande is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om de 104.000 Nederlandse joden, Roma en Sinti die zijn vermoord te herdenken, vroeg het Nationaal Comité 4 en 5 mei kunstenaar Daan Roosegaarde een tijdelijk lichtmonument te maken.

Zijn werk LEVENSLICHT is vanaf 22 januari te zien op Plein Zuid van het Sint-Maartenscollege. Het kunstwerk is onderdeel van een gezamenlijk kunstwerk verspreid over 256 gemeentes in Nederland.

Leerlingen krijgen tijdens de Onderwijs Anders Dag op 23 januari 2020 een lesbrief over het onderwerp.

Waarom het Sint-Maartenscollege?
In 1942 werden joden vanuit het schoolgebouw aan de Professor Pieter Willemsstraat naar kamp Westerbork gedeporteerd. Dit Nederlandse doorgangskamp was het eerste station voor in totaal 93 treinen met bestemming Auschwitz, Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen. Slechts acht gedeporteerden overleefden de Tweede Wereldoorlog.

In ditzelfde gebouw liggen ook de wortels van het Sint-Maartenscollege. Voordat het gebouw aan de Noormannensingel is gebouwd, was het Sint-Maartenscollege gevestigd in het bewuste gebouw aan de Professor Pieter Willemsstraat.

Het kunstwerk LEVENSLICHT kijkt vanuit Plein Zuid uit op het voormalig schoolgebouw aan de Professor Pieter Willemsstraat en is zo verbonden met het voormalig doorgangskamp. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

 

82495853 2874895282531447 7353046601310404608 N